ШАҒЫН БИЗНЕС КӘСІПОРЫНДАРЫНДА СҮТ ПЕН ЕТ ӨНДІРІСІНІҢ ТИІМДІЛІГІНЕ ЦИФРЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯЛАРДЫҢ ӘСЕРІ
https://doi.org/10.47649/vau.24.v74.i3.17
Аннотация
Мақалада мәселе көтеріледі цифрлық технологияның шағын бизнес кәсіпорындарында сүт пен ет өндірісінің тиімділігіне әсері. Авторлар Қазақстандағы шағын бизнес кәсіпорындарында сүт және ет өндірісінің болашағын бекітеді, инновациялық технологияларды енгізу, шаруашылық жүргізудің тұрақты әдістері және жаңа нарықтарды дамыту арқылы айқындалатын болады. Шағын шаруа қожалықтары тиімділікті арттыру, өнім сапасын жақсарту және нарықтың қатысуын кеңейту үшін жаңа технологияларды қолдана алады. Секторды дамытуда мемлекеттік қолдау мен инвестициялар да шешуші рөл атқарады.
Қазақстандағы ет өндірісіндегі инновациялар жергілікті фермерлік шаруашылықтардың ішкі және халықаралық нарықтардағы бәсекеге қабілеттілігін арттыруда шешуші рөл атқарады. Автоматтандыру, цифрландыру және биотехнологияларды пайдалану сияқты заманауи технологияларды енгізу Өнімнің сапасын жақсартуға, шығындарды азайтуға және қоршаған ортаға теріс әсерді азайтуға мүмкіндік береді. Осы технологияларға мемлекет пен жеке инвестицияларды қолдау да елдің ет өнеркәсібін дамытуға ықпал ететін болады.
Авторлар туралы
В. ГолденоваРесей
Виктория Голденова – экономика ғылымдарының кандидаты, «Құқық, мемлекеттік және муниципалдық басқару» кафедрасының доценті
Элиста қ.
Б. Дюсегалиева
Ресей
Бакитнур Дюсегалиева – ізденуші, «Экономикалық теория, Аймақтық экономика және кәсіпкерлік» кафедрасы
Волгоград
Әдебиет тізімі
1. Martínez-Caro, E., Cegarra-Navarro, J.G. and Alfonso-Ruiz, F.J., (2020). Digital technologies and firm performance: The role of digital organisational culture. Technological Forecasting and Social Change, 154 р. Available at: — URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0040162519312193 (accessed: 17.09.2024).
2. Смирнова В. В. Сочетание цифровых технологий и органического производства в специализированном мясном скотоводстве. Аграрный вестник Урала — №8 (237). — 2023. — С. 101-109. Available at: — URL: https://cyberleninka.ru/article/n/sochetanie-tsifrovyh-tehnologiy-i-organicheskogoproizvodstva-v-spetsializirovannom-myasnom-skotovodstve (accessed: 10.07.2024).
3. Гонов О.В. Маржинальный подход к оценке эффективности сельскохозяйственного производства: практический аспект. Региональное приложение — №2. — 2024. — С. 100-105.
4. Иванов В. А. Специфика цифровизации аграрной экономики северного региона. Аграрная наука на Севере–сельскому хозяйству. — №VI. — 2024. — С. 55-65.
5. Чупина И.П., Зарубина Е.Н., Симачкова Н.Н., Стахеева Л.М. Фатеева Н.Б. Применение новых технологий в молочном производстве для самообеспеченности регионов России отечественной продукцией. International agricultural journal — Vol 7. — №2. — (2024) Р.680-690. Available at: — URL: http://iacj.eu/index.php/iacj/article/view/1026 (accessed: 16.08.2024).
6. Nemenuschaya L.A. (2022) Resource - saving technologies for milk production enterprises. Equipment and technologies in animal husbandry. №4. Р. 105-108 Available at: — URL: https://en.foodprom.ru/magazines/foodprocessing-industry-rus/509-food-processing-industry-4-2023 (accessed: 19.06.2024).
7. Cao B., Cao J., Lee J., Guo A., Wang Z., Sun B., Chen Z. (2023). Beef yak Industry and Technology development Report. Chin. J. Anim. Sci. 60. Р.335–338.
8. Cao B., Lee J., Wang Z., Guo, A., Chen Z., Sun B., Cao J. (2023). Development trend and policy suggestions of beef yak industry in 2023. Chin. J. Anim. Sci. 59. Р. 323–329.
9. Chenyang Liu, Xinyao Wang, Ziming Bai, Hongye Wang, Cuixia Li. (2023). Does Digital Technology Application Promote Carbon Emission Efficiency in Dairy Farms? Evidence from China. College of Economics and Management, Northeast Agricultural University, Harbin 150030, China. Agriculture. 13(4). 904р. https://doi.org/10.3390/agriculture13040904
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Голденова В., Дюсегалиева Б. ШАҒЫН БИЗНЕС КӘСІПОРЫНДАРЫНДА СҮТ ПЕН ЕТ ӨНДІРІСІНІҢ ТИІМДІЛІГІНЕ ЦИФРЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯЛАРДЫҢ ӘСЕРІ. Х.Досмұхамедов атындағы Атырау университетінің Хабаршысы. 2024;74(3):193-205. https://doi.org/10.47649/vau.24.v74.i3.17
For citation:
Goldenova В., Dyussegalieva В. THE IMPACT OF DIGITAL TECHNOLOGIES ON THE EFFICIENCY OF MILK AND MEAT PRODUCTION IN SMALL BUSINESSES. Bulletin of the Khalel Dosmukhamedov Atyrau University. 2024;74(3):193-205. https://doi.org/10.47649/vau.24.v74.i3.17